TIP MAKANAN SEIMBANG
Makanan seimbang ialah merupakan satu tabiat pemakanan yang
merangkkumi semua jenis makanan yang bersumberkan seperti bijiran, buah-buahan,
sayur-sayuran, daging, ikan, kekacang, minyak dan sebagainya. Seimbang ini
bukan bermakna seseorang itu mesti makan kuantiti setiap kelas makanan dengan
sama banyak. Berdasarkan piramid makanan seseorang perlu mengambil makanan
setiap jenis kelas makanan mengikut kuantiti yang ditetapkan.
Kaedah di
bawah diharapkan dapat membantu anda menjaga kesihatan tubuh dan minda anda
sentiasa sihat dan ceria.
1. Makanlah
makanan yang halal dari segi syarak .
2. Amalkan
membaca “ Bismillah ketika hendak makan dan menyudahinya dengan
“Alhamdulillah”.
3.Jangan
makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.
4.Berpuasa
pada hari Isnin dan Khamis bagi menyihatkan perut.
5.Janganlah
makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk.
6. Kurangkan
makan bergoreng, berlemak dan berkolesterol.
7. Kurangkan
makan makanan yang mengandungi garam dan
gula yang tiinggi.
8. Kurangkan
minuman yang mengandungi kafien, bergas dan minuman manis.
9.Elakkan
makan makanan yang mengandungi bahan perasa, MSG, bahan pewarna dan bahan
pengawet.
1o. Amalkan
minum jus buah atau buah-buahan seperti betik, kurma, pisang pada awal pagi.
11. Makan
nasi sekali sehari jika tidak bekerja sebagai buruh.Pilih lauk yang seimbang
dari segi zat dan vitamin.
12. Biasakan diri makan makanan atau
minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protein dan bahan
yang terbaik dalam kecerdasan minda
11) Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja
jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.
12) Biasakan makan makanan dan minum minuman
berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protein dan bahan terbaik
untuk kecerdasan minda
Tiada ulasan:
Catat Ulasan