Isnin, 26 November 2012


TIP MAKANAN SEIMBANG
Makanan seimbang ialah merupakan satu tabiat pemakanan yang merangkkumi semua jenis makanan yang bersumberkan seperti bijiran, buah-buahan, sayur-sayuran, daging, ikan, kekacang, minyak dan sebagainya. Seimbang ini bukan bermakna seseorang itu mesti makan kuantiti setiap kelas makanan dengan sama banyak. Berdasarkan piramid makanan seseorang perlu mengambil makanan setiap jenis kelas makanan mengikut kuantiti yang ditetapkan.
Kaedah di bawah diharapkan dapat membantu anda menjaga kesihatan tubuh dan minda anda sentiasa sihat dan ceria.
1. Makanlah makanan yang halal dari  segi syarak  .
2. Amalkan membaca “ Bismillah ketika hendak makan dan menyudahinya dengan “Alhamdulillah”.
3.Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.
4.Berpuasa pada hari Isnin dan Khamis bagi menyihatkan perut.
5.Janganlah makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk.
6. Kurangkan makan bergoreng, berlemak dan berkolesterol.
7. Kurangkan makan makanan  yang mengandungi garam dan gula yang tiinggi.
8. Kurangkan minuman yang mengandungi kafien, bergas dan minuman manis.
9.Elakkan makan makanan yang mengandungi bahan perasa, MSG, bahan pewarna dan bahan pengawet.
1o. Amalkan minum jus buah atau buah-buahan seperti betik, kurma, pisang  pada awal pagi.
11. Makan nasi sekali sehari jika tidak bekerja sebagai buruh.Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.
12. Biasakan diri makan makanan atau minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protein dan bahan yang terbaik dalam kecerdasan minda
11) Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.
12) Biasakan makan makanan dan minum minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protein dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda

Tiada ulasan:

Catat Ulasan